Home Inhoud ContactInfo in Englishenglish stoppen met roken information      Katholieke Universiteit Nijmegen partner van uQuit Vrije Universiteit Amsterdam partner van uQuit 

Over roken 

Home

 

sign - stoppen met roken - home

 

'Veel televisie leidt tot roken en overgewicht'
 

LONDEN - Ouders opgepast. Kinderen die meer dan twee uur per dag televisie kijken hebben meer kans later te dik te worden of een nicotineverslaving te ontwikkelen. Bovendien lopen zij meer risico op hart- en vaatziekten dan kinderen die minder tijd voor de buis doorbrengen.

Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek waarvan het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet zaterdag de resultaten publiceert. Voor de studie werden duizend kinderen gevolgd tot hun 26e levensjaar.

De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Otago, constateerden een duidelijk verband tussen veel televisiekijken en roken. Ook bleken verstokte kijkbuiskinderen op latere leeftijd vaker last te krijgen van overgewicht en een hoog cholesterolgehalte.

Die korrelatie is niet terug te voeren op sociale status of het rookgedrag van hun ouders. Met dergelijke factoren is volgens de wetenschappers al rekening gehouden tijdens het onderzoek. Hun aanbeveling aan ouders: niet meer dan een uur televisiekijken per dag toestaan.
 

Rokers sterven tien jaar eerder

LONDEN (ANP) - Mensen die roken sterven gemiddeld tien jaar eerder dan mensen die niet roken. Dat blijkt uit een studie die zaterdag in het British Medical Journal verschijnt. Een aantal resultaten is alvast bekendgemaakt.


Het onderzoek is opmerkelijk vanwege zijn lange duur. Professor Richard Doll begin in 1951 het onderzoek naar de gevolgen van roken. Hij stuurde vervolgens om de paar jaar vragenlijsten naar zijn proefpersonen, een groep van bijna 35.000 Britse doktoren.

Het onderzoek leverde al snel resultaat op. Doll wist definitief een verband tussen roken en vroegtijdig overlijden vast te stellen. Voor deze ontdekking werd hij in de adelstand verheven. Nu de antwoorden op de laatste vragenlijst uit 2001 zijn binnengekomen en verwerkt, kan het team van Doll, zelf inmiddels 90 jaar, een aantal conclusies trekken.

Rokers lopen een twee keer zo groot risico als niet-rokers om voor hun 70e te overlijden, aldus Doll. Bovendien lijken de vorderingen die op medisch gebied zijn gemaakt alleen te gelden voor niet-rokers. Hun levensverwachting is de laatste vijftig jaar gestegen, terwijl die van rokers ongeveer gelijk zijn gebleven. Mensen die al van jongs af aan roken en hun verslaving niet opgeven, lopen veel risico. De helft tot tweederde van hen sterft uiteindelijk aan de gevolgen van roken. Een kwart van deze standvastige rokers komt zelfs al tussen hun 35e en 69e te overlijden.

Doll heeft ook nog goed nieuws. Rokers die net zijn begonnen maar al snel weer stoppen, hebben niet zo veel te vrezen.

 

íPersoneel stopt met roken door rookverbodí


RIJSWIJK (ANP) -

Concerns als Philips, ABN Amro, Unilever en KPN zijn er klaar voor om hun Nederlandse werknemers vanaf 1 januari een rookvrije werkplek te bieden.


De bedrijven denken dat dit gebod van de overheid hun medewerkers zal stimuleren helemaal op te houden met roken, zo hebben zij maandag laten weten.


Over een paar dagen, vanaf 1 januari 2004, heeft elke werknemer recht op een rookvrije werkplek. De horecasector heeft voorlopig vrijstelling gekregen. "Het is absoluut geen probleem om deze wet te implementeren", zei een woordvoerder van KPN. Het telecombedrijf heeft ongeveer 20.000 werknemers in Nederland.


Ook Philips is "er volledig klaar voor". Bij het elektronicaconcern zorgen alle individuele bedrijfsonderdelen er zelf voor dat het personeel rookvrij aan de slag kan. "Op veel werkplekken mag al maanden niet meer gerookt worden. De meeste rokers vinden het plezierig want ze moeten zo wel minder gaan roken", aldus een woordvoerder van Philips.


Bij de bank ABN Amro, die in Nederland bijna 30.000 mensen in dienst heeft, mag het personeel al sinds begin dit jaar niet meer op de werkplek een sigaret of sigaar opsteken. De bank heeft haar medewerkers ook een cursus aangeboden om te stoppen met roken.


"Sinds 1 januari wordt er veel minder gerookt, ook door de cursus. Mensen worden zich bewuster van het roken en stoppen eerder", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Ook Unilever biedt zijn personeel een cursus aan om te stoppen met roken. Het hoofdkantoor van het bedrijf in Rotterdam is al twee jaar rookvrij.


Evenals ABN Amro en Philips verwacht KPN dat een deel van zijn medewerkers door de rookvrije werkplekken voldoende wordt ontmoedigd om te stoppen met roken. "Ikzelf ben bijvoorbeeld ook van plan om te stoppen", aldus de woordvoerder.

 

Meeroken kost duizenden levensDEN HAAG - Meeroken is dodelijker dan in Nederland tot nu toe werd aangenomen. Zo hebben meerokers 20 procent meer kans op longkanker en 20 tot 30 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Vertaald naar de Nederlandse situatie betekent dit dat jaarlijks duizenden meerokers sterven aan hart- en vaatziekten en enkele honderden aan longkanker.

Dat staat in een rapport dat de Gezondheidsraad dinsdag aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid aanbiedt.

De antirokenorganisaties Stichting Clean Air Now en STIVORO zijn niet verbaasd over de conclusies uit het rapport. Het is gebaseerd op een waslijst van wetenschappelijke studies en cijfermateriaal dat de Gezondheidsraad heeft vertaald naar de Nederlandse situatie, aldus een woordvoerster van STIVORO.

"Het bevestigt een Amerikaans onderzoek van de Wereldgezondheidsorganistie WHO uit begin jaren negentig. Maar het zegt wel voor het eerst iets over de Nederlandse situatie", aldus CAN-voorzitter W. van den Oetelaar.

Wiegendoden

Behalve long- en hart- en vaatziekten, veroorzaakt meeroken ook enkele wiegendoden per jaar. Verder krijgen naar schatting tienduizenden kinderen er luchtwegaandoeningen van, concludeert de Gezondheidsraad. De raad adviseert dan ook nader onderzoek naar de Nederlandse organisatie te doen.

Woensdag praat de Tweede Kamer over het voorstel van de minister om de horeca en sportkantines tijdelijk uit te zonderen van het wettelijke recht op een rookvrije werkplek dat vanaf 1 januari 2004 van kracht is. Hoogervorst wil de werkgevers in deze sectoren zelf een plan laten maken om de rookvrije werkplek te garanderen.

De Stichting CAN bereidt momenteel een rechtzaak voor om die uitzondering van werknemers aan te vechten. Voorzitter Van den Oetelaar denkt dat die juridisch niet houdbaar is. Dat zou zijn als bouwvakkers als enige het recht op bescherming tegen asbest onthouden, stelt hij.

 

700.000 Nederlanders willen stoppen met roken


DEN HAAG - Stoppen met roken staat bij veel mensen in de topvijf van goede voornemens voor het nieuwe jaar. Inmiddels hebben ruim 700.000 rokers zich bij Stivoro gemeld, zij willen stoppen vanaf 1 januari. Vlak voor de jaarwisseling beslissen veel Nederlanders op de valreep dat ze (opnieuw) willen proberen te stoppen. De Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro) begon twee maanden geleden met de campagne Nederland start met stoppen. Via een internetpagina kunnen rokers laten weten dat ze van plan zijn te stoppen. "Het besef dat de roker samen met honderdduizenden landgenoten stopt, is een enorme morele steun", aldus Stivoro zondag.

Tot de laatste dag van het jaar kunnen mensen zich aanmelden. Vlak voor de jaarwisseling beslissen veel Nederlanders op de valreep dat ze (opnieuw) willen proberen te stoppen.


Op de internetpagina kunnen deelnemers aangeven waarom ze van hun slechte gewoonte af willen. Tweederde zegt te stoppen vanwege gezondheidsredenen. FinanciŽle overwegingen en een betere conditie komen op de tweede en derde plaats.


Stivoro wil de stoppers helpen en heeft op de site staan alvast tien 'voorbereidingstips' gezet. Zo is een duidelijke indeling van de eerste twee dagen van belang, zodat stoppers precies weten wat ze gaan doen. Ook adviseert de stichting de roker alles weg te gooien wat met roken heeft te maken.


Tijdens de millenniumcampagne deden 800.000 Nederlanders een stoppoging. Stivoro: "Als het aantal rokers dat zich voorneemt rookvrij het nieuwe jaar in te gaan in het huidige tempo blijft stijgen, is een record in het aantal stoppers in zicht."
 

 Daily sudoku | sudoku book

Copyright © 2004 Ronen Azachi. All rights reserved.