Home Up Inhoud ContactInfo in Englishenglish stoppen met roken information      Katholieke Universiteit Nijmegen partner van uQuit Vrije Universiteit Amsterdam partner van uQuit 

Press release 

 

stoppen met roken sign

 

website helpt jongeren bij stoppen met roken

Onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Universiteit van Nijmegen hebben in samenwerking met het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) in Rotterdam een computerprogramma ontwikkeld dat jongeren helpt bij het stoppen met roken. Het programma uQuit is voor iedereen kosteloos te downloaden en geeft op de persoon toegesneden informatie.

Het programma uQuit fungeert als persoonlijke begeleider van de stopper. Als een jongere het programma download, moet hij of zij eerst een vragenlijst invullen. De persoonsgerichte informatie wordt opgeslagen in een kennisgestuurde database. Die gegevens zijn nodig om op de persoon toegesneden reacties aan te bieden.
uQuit begeleidt de jongere bij de periode vr het stoppen tot ongeveer n maand na het stoppen. De begeleiding bestaat uit algemene tips, persoonlijke tips (op basis van de vragenlijst), informatie, motivatie en steun.

Verslavingskennis

Het programma is gestoeld op een kennisgestuurde database waarin de persoonsgegevens van de deelnemende jongeren worden opgeslagen, samen met andere  Gegevens, zoals persoonlijkheidskenmerken van de stopper, motivatie, nicotine afhankelijkheid en de sociale omgeving van de stopper.
Basiskennis daarvoor is geleverd door Beatrijs de Lange en Eefje Knoop, studenten aan de Nijmeegse faculteit Sociale Wetenschappen. Hun begeleiders dr. Rien Breteler en dr. Regina van den Eijnden zijn expert op het gebied van stoppen met roken en de processen die daarbij een rol spelen.
Realisatie van het kennisgestuurde systeem was mogelijk door het technische brein achter uQuit Ronen Azachi, student Kunstmatige Intelligentie aan de Vrije Universiteit, onder begeleiding van prof. Frank van Harmelen, expert op het gebied van intelligente systemen.

UQuit is gratis. De enige kosten die gemaakt worden zijn de kosten voor het internet, maar als uQuit eenmaal gedownload is, staat het als een normaal programma op de computer. Het programma heeft geen commercile bijbedoelingen, en gebruikers zullen niet geconfronteerd worden met reclameboodschappen. Voor meer informatie, zie www.uQuit.nl!

uQuit in het nieuws  

 

Copyright 2004 Ronen Azachi. All rights reserved.